N3 kali ni teman nk mempamerkan satu lagi masakan yg senang dan ringkas utk
disediakan dan yg paling penting rasanya enak....
mmmm yummylicioussss
Bahan:-
½ kg udang (besar @ sederhana)
500ml air (nk kuah lebih tambah airnya)
3 sudu besar tomyam paste
1 ketul kiub ayam (Knorr)
5 – 10 biji cili api (nk pedas tambah lg)
2 – 3 keping nipis lengkuas
1 btg serai } dipotong
1 biji bawang besar *
1 biji tomato*
1 btg celeri*
Bunga kobis*
3 biji limau nipis
*dipotong
Cara2:-
Masukkan air , serai dan lengkuas yg dipotong tadi kedalam periuk dan panaskan diatas dapur
Biarkan mendidih kemudian masukkan tomyam paste, kiub ayam,cili api dan perasa
Masukkan udang dan perahkan limau nipis mengikut selera masing2 tahap kemasaman kuah tomyam tersebut
Akhir sekali masukkan sayur sayuran yg dipotong * tadi biar mendidih sekejap dengan api perlahan takut udang terlampau masak jadi keras tak sedap
Tomyam ni boleh dihidangkan dengan nasi,bihun atau apa2pun mengikut selera masing2
No comments:
Post a Comment