Friday, April 16, 2010

"Bihun TomYam Udang"

Salam Jumaat buat Uoals....
N3  kali ni teman nk mempamerkan satu lagi masakan yg senang dan ringkas utk
disediakan dan yg paling penting rasanya enak....
mmmm yummylicioussss


Bahan:-







½ kg udang (besar @ sederhana)


500ml air (nk kuah lebih tambah airnya)


3 sudu besar tomyam paste


1 ketul kiub ayam (Knorr)


5 – 10 biji cili api (nk pedas tambah lg)


2 – 3 keping nipis lengkuas


1 btg serai } dipotong


1 biji bawang besar *


1 biji tomato*


1 btg celeri*


Bunga kobis*


3 biji limau nipis


*dipotong






Cara2:-






Masukkan air , serai dan lengkuas yg dipotong tadi kedalam periuk dan panaskan diatas dapur






Biarkan mendidih kemudian masukkan tomyam paste, kiub ayam,cili api dan perasa






Masukkan udang dan perahkan limau nipis mengikut selera masing2 tahap kemasaman kuah tomyam tersebut










Akhir sekali masukkan sayur sayuran yg dipotong * tadi biar mendidih sekejap dengan api perlahan takut udang terlampau masak jadi keras tak sedap






Tomyam ni boleh dihidangkan dengan nasi,bihun atau apa2pun mengikut selera masing2

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails