Monday, May 17, 2010

SeaFood SteamBoat

Salam Uoals..
N3 arini teman nak tampilkan masakan yg menjadi kegemaran kami anak beranak dan untuk menyediakan tidaklah terlalu susah...lebih kurang cam nk masak mee maggi tu...main rebus jer...cepat dimasak sedapppp dimakan. Ini hidangan tengahari teman ank beranak semalam...hari minggu ni ler berpeluang nk masak bes2 sikit...kalo ari kerja masak main cincai2 jer janji perut kenyang...heheheh
seafood yg nak direbuskan tu..terpulang pada Uoals..."tepuk dada tya selera" cam teman & hubby suka yg ni...

ikan siakap, ketam, udang & sotong.....

yg sebelah moncung ikan tu...sayur2an dia...yg ni pun ikut citarasa Uoals gak....

teman & hubby suka kuah tom yam....kalau Uoals xsuke kuah tom yam bole tukarkan dgn clear sup sedap gak......mmmm slurppp slurppp hirup kuah dia....

cam ni lah rupanya apabila bahan2 td dimasukkan kedlm kuah tom yam tadi.....

enak kan....slurpp slurrppp hirup kuah & segala harta karun dlm piukk tu...

Bahan utk kuah

1 liter air (nk kuah byk bole tambah)
2 kiub perasa tom yam
1 kiub perasa ayam
1 btg serai (dititik)

cara2nya:

1.Masukkan air & serai ke dalam periuk steamboat  lepas tu masukkan kiub tom yam & kiub ayam perasakan garam dan perisa secukupnya dan biarkan kuah mendidih

2. Bila kuah dah siap boleh dimasukkan segala seafood dan sayur2an ke dalam kuah dan boleh dimakan begitu saja ataupun boleh dimakan dgn nasi ikut selera masing2..
^__^ selamat mencuba senang & ringkas sahaja

2 comments:

  1. Salam!!! Ni tak tahan nih!! semuanya sedap2 belaka... Salam perkenalan.

    ReplyDelete
  2. W'salam Cik Yang...
    salam perkenalan disambut..tima kasih sudi singgah..^___^

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails